New North Zealand Hospital By C.F. Møller


© C.F. Møller

© C.F. Møller

The citizens of North Zealand in 2020 have a new and modern day hospital at approx. 124,000 m² to be built in green surroundings close to Hillerød city for the area’s 310,000 citizens, with a price range operating to DKK 3.8 billion.

The notion of the new North Zealand Hospital has been to create a landmark in line with the nearby Frederiksborg Castle – a hospital exactly where architecture and nature merge and kind a protected atmosphere for sufferers, a super functional and attractive workplace and a green recreational haven for all citizens in the location.
 
The Hospital grows out of the landscaped woodlands, and regularly brings people close to nature each inside and out, to generate a healing architecture focused on the patient. The architectural expression is as a result also primarily based on an organic, soft and humane style.

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

Treatment buildings with courtyards and landscaped gardens form a green base for the slim bed wards that rise above the hospital’s accessible green roofs.
 
The complex is diminished in scale by dividing the creating into 2 elongated curves that mark the entrances to the city of Hillerød in the north, and to the new railway station and urban development in the southeast, hence forming an overall organization of the wards in a soft sinuous shape.

 A public garden promenade, inspired by New York’s green highline, leads into and right by means of the hospital complex, and makes the creating open and democratically accessible to all citizens in the area: You can adhere to the path up to the roof and take pleasure in the view, without compromising the privacy of the patient rooms.

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

Inside, the unifying central lobby, or internal street, forms the focal point of the treatment floors – with the much less intensive outpatient units situated at the level of the main entrance, even though the much more intensive remedy units are situated a single floor under to produce a larger degree of privacy. The internal integrates many squares with play spaces for youngsters and an amphitheatre ramp, which can serve as a cultural meeting place or for study and teaching events.

The hospital’s compact layout guarantees maximum functionality for the staff, efficient logistics and short working distances. Focusing on effective flows for personnel guarantees they have a lot more time for individuals and their relatives. The internal layout, with the double-height internal street and spacious vertical connections up to the bed wards above, is logical, clear and concise so that every person can discover their way about and really feel safe and welcome.
All a single-bed rooms have sweeping views of the countryside right from the beds, and each space focuses on a sense of homeliness with chalorous materials, such as wood, to produce an atmosphere a lot more reminiscent of a comfortable hotel space.

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

© C.F. Møller

Architects C.F. Møller
Size 124,000 sqm
Year 2013-2014
Location Hillerød, Denmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *