W.F.H Residence By The K.O.T Project


© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

W.F.H Home is located in a residential neighborhood founded in the 6ties in the ground floor of a 2 story, 2 family creating. The whole creating was built with a structural technique of preliminary technique of reinforced concrete walls, which indicates all walls are supportive with no distinction of pillars or beams. Just before extension and renovation, the apartment, which was about 70 square meters in total, was as well little and dark and did not suit the demands of the growing family.

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

The guiding principles for this project were to maintain the design and style straightforward, with emphasis on functionality and maximizing privacy while introducing all-natural light and views to the garden from all over the apartment, keeping in thoughts the challenge of demolishing as minimal amount of the supporting concrete walls as attainable. Soon after examining a handful of alternatives, the architect decided to divide the apartment to 2 parallel wings – public and private, placing the kitchen, the “heart” of the residence, in the center as the connecting element among the 2. The kitchen was designed as an island, a unit within a unit, and was emphasized by choice of distinct flooring and materials to highlight it as a space inside a space.

The entrance to the apartment is through a little hall top straight to a huge dining location which is framed with a white and contemporary bookcase. Light from a skylight above at the end of the space directing movement to the central living region situated in the new addition and facing the garden and the pool. The ceiling in the living location was left practically untouched, as semi glossing exposed concrete. Leaving the concrete exposed without any coverings helps define the location as exclusive and an essential space.

The selection of exposed concrete as a finish material served to insinuate the structural technique and was a all-natural choice in this project, revealing the real DNA of the apartment. There was no effort in attempting to hide the connection between the old and new addition. The connecting point among the old and new addition is emphasized by an exposed concrete column serving as a central piece defining and organizing the space about it. A horizontal concrete bench is also placed in the center space. Choice of wooden and fabric furniture was made to compliment the concrete and generate a warm atmosphere.

In the private wing a smaller sized lounge with a reading corner was designed and creates an intimate meeting place in between loved ones members. The lounge also serves as an entrance to the sleeping rooms and to the children’s bathroom. The bathroom consists of a children’s service area and has a direct access to the garden by means of a wooden deck. In the outer wall floor-to-ceiling openings let daylight to enter the residence. The openings are emphasized by a light blue porcelain tiles that give them a fresh appear whilst rest of the walls are covered in white with all-natural colors. A minimalistic wooden self unit is developed with 2 white ceramic sinks and is totally water resistant.

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

© Moshi Gitelis

wfh_house_the_kot_project_24

wfh_property_the_kot_project_25

Architects The K.O.T Project
Architecture and interior design Arch Kfir Galatia-Azulay for The K.O.T Project
Photography Moshi Gitelis
Place Rosh Haayin, Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *