Abbott Street Renovation By Splyce

Canadian studio Splyce completed the Abbott Street Renovation project in 2009.

This now 1,800 square foot light and bright apartment is located in Vancouver, British Columbia, Canada.

Abbott Street Renovation by Splyce (1) Abbott Street Renovation by Splyce (2) Abbott Street Renovation by Splyce (3) Abbott Street Renovation by Splyce (4) Abbott Street Renovation by Splyce (5) Abbott Street Renovation by Splyce (6) Abbott Street Renovation by Splyce (7) Abbott Street Renovation by Splyce (8) Abbott Street Renovation by Splyce (9) Abbott Street Renovation by Splyce (10)

Abbott Street Renovation by Splyce:

“Located in Vancouver’s historic Gastown district, this project consisted of joining 2 apartment units into one. With their 1st youngster due and a desire to keep in the city, the consumers opted to acquire their neighbouring suite and join with their own, to develop one particular, open idea space.

The location of current windows, plumbing and mechanical services were fixed, with no alternative for repositioning inside the structural concrete floor. While these restrictions challenged the design, they more importantly, presented exclusive opportunities that served to define the space.

Occupying the core of the the new home, the kitchen and dining region sit on a new elevated tiled floor that conceals fixed plumbing lines from the preceding 2 suites. A wood canopy above delineates the kitchen and dining space from the adjacent circulation space, and cautiously aligns with the edge of the island/bar and dining table.

To accommodate the new master ensuite bathroom plumbing layout, a similar technique of raising the floor was utilized. These raised floor planes aid articulate the spaces and their function- a closet and dressing location accompany the bathroom on the new raised tiled floor. The new bathroom is open to the bed, but can be closed off by implies of 3 sliding opaque panels, affording the user their own varying degrees of privacy and light levels.

Access to a deck off the living room was enhanced by way of a folding, sliding door. The new, massive opening joins the exterior and interior space and blurs the the boundary between the 2. Stairs to a roof deck are revealed, and animated by an opening in the kitchen wall. Similarly, an opening in the living area storage millwork provide all-natural light to what was previously a dark, interior second bathroom.”

Abbott Street Renovation by Splyce (11)

Photographs by: Ivan Hunter

Click any photo to see a bigger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate via the articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *