Casa Cuña AQSO Arquitectos Workplace

This property occupies a narrow plot located in a new residential area. The slender shape and the sloping roof stand out in the landscape as a wedge ascending against the slight slope of the land.

AQSO Casa Cu 1104MHL rear garden night view open 640x389 Casa Cuña AQSO arquitectos office

courtesy AQSO arquitectos office

The residence is situated in Lorquí, a little town in Southern Spain surrounded by a landscape shaped by eroded hills known as ‘Montes Blancos’. The ascending shape of the house outlines a triangular elevation standing more than the terrain, capturing views towards the Segura River´s meadow.

AQSO Casa Cu 1104MHL kitchen counter interior balcony 640x389 Casa Cuña AQSO arquitectos office

courtesy AQSO arquitectos office

The neat domestic space is arranged about a generous double height living room in which reduce component kitchen and pantry are situated. A mezzanine is inserted into the tallest element of the residence where the master bedroom is situated. The staircase providing access to the loft, made of a folded exposed concreted slab, ends in an indoor balcony utilised as office space facing the living room.

AQSO Casa Cu 1104MHL upper floor office space living room 640x389 Casa Cuña AQSO arquitectos office

courtesy AQSO arquitectos office

The reduced floor is connected on 1 side by means of a big opening to a garden while the mezzanine opens to a semi-covered terrace. Light colors, characteristic in standard architecture of sunny places, are predominant inside and outdoors the property. The mortar facade, window frames and walls contrast with the grey hardwood flooring and a cream-colored travertine wall enclosing the entrance door.

AQSO Casa Cu 1104MHL exposed concrete staircase detail window 640x389 Casa Cuña AQSO arquitectos office

courtesy AQSO arquitectos workplace

The structural technique of the home is primarily based on concrete slabs and supports enclosed by honeycomb clay block walls. The roof is made of a waterproof thin concrete slab protected by a sandwich panel.

+ Project details

Project title: Casa Cuña
Subtitle: Private residence in Lorquí
Architects: AQSO arquitectos workplace
Location: Lorquí, Spain
Ground Floor Area: 185 sqm

AQSO Casa Cu 1104MHL rear garden night view open 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos workplace
courtesy AQSO arquitectos workplace
AQSO Casa Cu 1104MHL exterior evening view elevation 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos workplace
courtesy AQSO arquitectos office
AQSO Casa Cu 1104MHL upper floor workplace space living space 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos workplace
courtesy AQSO arquitectos workplace

AQSO Casa Cu 1104MHL exposed concrete staircase detail window 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos office
courtesy AQSO arquitectos office
AQSO Casa Cu 1104MHL kitchen counter interior balcony 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos office
courtesy AQSO arquitectos workplace
AQSO Casa Cu 1104MHL living space concrete stairs 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos workplace
courtesy AQSO arquitectos workplace

AQSO Casa Cu 1104MHL living room interior open kitchen 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos workplace
courtesy AQSO arquitectos office
AQSO Casa Cu 1104MHL section and front elevation 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos office
courtesy AQSO arquitectos office
AQSO Casa Cu 1104MHL exploded axonometric view system 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos office
courtesy AQSO arquitectos office

AQSO Casa Cu 1104MHL ground floor and first floor strategy 150x150 Casa Cuña AQSO arquitectos office
courtesy AQSO arquitectos office

Tags: AQSO, Stair, White

Category: Architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *