Komai Residence By Robert M. Gurney Architect

Komai Residence is a private home created by Robert M. Gurney Architect.

It is located in Alexandria, Virginia, USA.


Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (1)

Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (2) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (3) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (4) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (5) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (6) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (7) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (8) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (9) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (10) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (11) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (12) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (13) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (14)

Komai Residence by Robert M. Gurney Architect:

“A modest, triangular corner lot in the Del Ray neighborhood of Alexandria, Virginia, was largely regarded as well little to accommodate a new property. For years, this lot mainly served the neighborhood as a dog walking park. Zoning setbacks, and a height limit constant with the adjacent primarily one particular story bungalows, craftsman style homes and small colonials, decreased the buildable footprint and building envelope significantly. In addition, 2 off-street parking spaces had been required. Developers struggled to provide a property that was each similar in style to neighboring homes and would match onto the lot.

2 inventive graphic designers who lived in the neighborhood viewed the lot with its inherent challenges as an opportunity to create a little, contemporary home that would permit them to downsize and stay in the neighborhood they loved. They purchased the lot, being aware of their house would be site-responsive but as opposed to the neighboring homes.

The system for the new house was reasonably modest: an open living, dining and kitchen space, a initial floor master bedroom suite, a workspace and a guest bedroom suite. In the style, the zoning setbacks largely informed the volume and massing. The residence is constructed to the zoning setbacks on facing streets which aligns with adjacent homes along the lengths of each blocks. Even though the home is 2 stories tall and built to the maximum height limit, it is consistent with the average height of the thirteen homes inside the triangular block.

The residence is organized about a double height space containing the dining and living space. A bridge connects the second floor workplace with the guest bedroom suite and helps define the dining location. 3 big skylights further animate the space, and in combination with large expanses of glass and Kalwall panels, the space is flooded with light. Finishes are kept minimal and the detailing is crisp. Spatial composition and natural light turn out to be the main style tools.

Despite employing an architectural language dissimilar to its neighboring predecessors, the scale and height of this new residence is consistent with them, and permits the home to integrate comfortably inside this eclectic neighborhood.”

Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (15) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (16) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (17) Komai Residence by Robert M. Gurney Architect (18)

Images by: Maxwell MacKenzie

Click any photo to see a bigger image – Use buttons or j/k/arrow keys to navigate via the articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *