New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects


North Zealand Aerial view 640x320 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects

courtesy C.F. Møller Architects

The citizens of North Zealand in 2020 have a new and modern hospital at approx. 124,000 m² to be built in green surroundings close to Hillerød city for the area’s 310,000 citizens, with a spending budget running to DKK 3.8 billion.

The concept of the new North Zealand hospital has been to produce a landmark in line with the nearby Frederiksborg Castle – a hospital exactly where architecture and nature merge and form a protected atmosphere for patients, a super functional and attractive workplace and a green recreational haven for all citizens in the region.

North Zealand Green promenade 640x320 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects

courtesy C.F. Møller Architects

The Hospital grows out of the landscaped woodlands, and regularly brings individuals close to nature both inside and out, to produce a healing architecture focused on the pa-tient. The architectural expression is as a result also primarily based on an organic, soft and hu-mane design. Remedy buildings with courtyards and landscaped gardens form a green base for the slim bed wards that rise above the hospital’s accessible green roofs.

The complex is diminished in scale by dividing the building into 2 elongated curves that mark the entrances to the city of Hillerød in the north, and to the new railway station and urban development in the southeast, thus forming an all round organization of the wards in a soft sinuous shape.

North Zealand Facade detail 640x426 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects

courtesy C.F. Møller Architects

A public garden promenade, inspired by New York’s green highline, leads into and right by means of the hospital complicated, and tends to make the creating open and democratically accessi-ble to all citizens in the location: You can stick to the path up to the roof and enjoy the view, with out compromising the privacy of the patient rooms.

Inside, the unifying central lobby, or internal street, types the focal point of the remedy floors – with the less intensive outpatient units positioned at the level of the main entrance, whilst the a lot more intensive treatment units are situated one particular floor beneath to develop a higher degree of privacy. The internal integrates many squares with play spaces for youngsters and an amphitheatre ramp, which can serve as a cultural meeting location or for investigation and teaching events.

North Zealand Siteplan 640x474 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects

courtesy C.F. Møller Architects

The hospital’s compact layout ensures maximum functionality for the staff, efficient logistics and short functioning distances. Focusing on effective flows for personnel ensures they have a lot more time for sufferers and their relatives. The internal layout, with the double-height internal street and spacious vertical connections up to the bed wards above, is logical, clear and concise so that everyone can discover their way around and feel protected and welcome.

North Zealand Patients room 640x384 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects

courtesy C.F. Møller Architects

All one particular-bed rooms have sweeping views of the countryside right from the beds, and each and every space focuses on a sense of homeliness with chalorous materials, such as wood, to generate an atmosphere much more reminiscent of a comfortable hotel area.

+ Details:

Client: Copenhagen Area
Address: Hillerød, Denmark
Consortium: (Lead consultancy and copyright):
C.F. Møller A/S (architects), Alectia A/S, Rambøll A/S (engineers)
Sub-consultants:
Søren Jensen, Rådgivende Ingeniørfirma A/S (engineers), Cubo Arkitekter A/S (archi-tects), Tredje Natur Aps (landscape architects)

The consortium, comprising C.F. Møller Architects and engineers Alectia and Rambøll Danmark, with Cubo Arkitekter, Søren Jensen engineers and landscape architects Tredje Natur as sub-consultants, is a strong, interdisciplinary team with recent experience of some of Denmark’s biggest healthcare building projects and major examples of proof-primarily based healing architecture. For instance, the consortium acts as complete-service consultants to the New Aarhus University Hospital presently under building at Skejby, north of Aarhus, and the New University Hospital in Køge, which the consortium won in June 2013.

Size: 124,000 m2
Year: 2013-2014
Awards: 1st Prize in international competition (phase I), Finalist (phase II)

North Zealand Aerial view 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Main entrance 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Green promenade 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Cut away bed wards level 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Reduce away lobby level 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Principal entrance reception 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Patients area 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Upper lobby level 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Vertical connections 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Wards communal spaces 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Woodlands view 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Facade detail 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand General siteplan 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Siteplan 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Plan1 Lobby level 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Plan2 upper lobby level 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Plan3 green promenade level 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Plan4 6 bed wards 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Functions diagram 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Orientations diagram 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Landscape sorts diagram 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Plan0 Remedies level 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Sketch diagram green passages 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Sketch diagram internal flow 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Sketch diagram views orientation 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Elevation east west 150x131 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Elevation north south 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Long section 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Section sustainability 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects
North Zealand Cross section 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

North Zealand Cross section emergencies 150x150 New North Zealand Hospital C.F. Møller Architects
courtesy C.F. Møller Architects

Tags: C. F. Møller Architects, Denmark, Fluid form, Hospital, White

Category: Architecture, Healthcare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *