Villa Kavel 01 By Studioninedots


© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

On the tip of an island close to Amsterdam lies a mysterious black box. Villa Kavel 01 is the residence that Studioninedots built for a young family members – a residence full of surprises and contrasts. A house with dynamic spatial and material qualities: from an unlimited space with panoramic views of nature to private rooms hidden behind a veil of shutters, from sleek custom furniture against a raw concrete structure to warm timber paired with cold steel. Light and views were crucial components of this design. The property was completed in January 2014.

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

It seemed impractical to combine a straightforward rectangular volume with an angular plot with sharp angles of 51 degrees – and also did tiny justice to its unique kind – so Studioninedots based the design and style of the house on the shape of a diamond. On the north side, the volume is pushed towards the tip of the island thereby extending the south-west elevation this maximises sun into the home and views over the park emphasising the connection among inside and outdoors. As the glazing on the facade moves inwards from the western corner, this accentuates the feeling of openness on the ground floor. At the identical time, this creates a covered terrace, which is protected from the wind. Lastly, the layout of the garden was optimised to accommodate various private terraces and a separate car park.

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

Due to height restrictions, the residence is partly built underground. This ‘secret’ domain includes the guest area, bathroom, storage, study, and children’s games space and cinema. Along the south facade, the ground is carved out to permit sunlight into the basement from below, this opens up views over the garden. This intervention transforms the appearance of the volume substantially: from right here the property appears to float above the ground. A set of stairs offers separate access to this part of the residence from the outdoors.



In contrast with the openness of the living area on the ground floor, the first floor feels intentionally much more closed and private. The 3 bedrooms are wrapped behind black veils produced from 33 shutters of perforated steel. Thanks to the code-like composition of square perforations, lively shadow patterns are cast by the sun on the floors and walls while the shutters unfold like harmonicas with the push of a button – then voilà, the balconies magically appear. With the sliding glass facade doors open, it’s simple to picture your self in the middle of nature although lying in bed or in the bath.

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

Despite the fact that Kavel 01 is really defined in shape the creating itself offers a wealth of spatial qualities. With its sharp angles and high elevations, the building’s look alterations as you stroll about it, from slim and slender to wide and robust. Inside, the atmosphere varies among light and airy to dark and intimate as in a nightclub.


It was attainable to develop a largely open plan interior thanks to the load-bearing concrete facades and the structural central stair shaft. On the ground floor, all the cabinets, the fireplace, audio program, and tv are concealed inside a series of freestanding custom-produced furnishings units, strategically positioned to develop a set of flowing spaces. As minimal volumes completed in dark timber, they form a striking contrast with the raw concrete.



Designing a private residence provides an excellent opportunity to experiment with new materials and forms. The sprayed-concrete facade and steel shutters had been specially created for this project as properly as the illuminated black intercom column beside the entrance that resembles a miniature version of the residence. Details have been meticulously resolved from the stainless steel door deal with and 4mm-thick stainless steel kitchen bench to the sink elements and shower drain. This has not only provided us immense design pleasure but has also resulted in a sleek and unified aesthetic that evokes a sense of calm and serenity. 


© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Peter Cuypers

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

© Studioninedots

Architects Studioninedots
Project group Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut en Metin van Zijl.
Interior design and style Studioninedots
Collaborators Wouter Hermanns, Max Meijer
Technical engineering Jean-Marc Saurer
Consultancy Lighting Beda Elektro, Veenendaal
Consultancy Building Abt, Stephan Toonen
Consultancy Installations Installatiebedrijf Bouman, Veenendaal
Contractor Valleibouw, Veenendaal
Furnishings Pajaco Interieurbouw, Veenendaal
Gross volume 975m3 such as basement
Gross floor area 379 m2
Completion date January 2014
Photography Peter Cuypers
Location Amsterdam, Netherlands

You should comply with us on Twitter.

The post Villa Kavel 01 by Studioninedots

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *